Hey!
Fijn dat je er weer bent :)
Zoals aangekondigd in mijn vorige post zijn er bepaalde adresjes in Parijs die ik met jullie wil delen. Naast boetiekjes (die ik in een volgende post zal tonen) zijn er drie superlekkere eetplaatsjes die ik bezocht en goedgekeurd heb:

1. Vegan Folie's

(Foto: Vegan Folie's)
Vegan Folie's werd me aangeraden door mijn host waarbij ik couchsurfte. Het is een schattig klein winkeltje gerund door een jonge vrouw die zelf ter plaatse al haar gebakjes maakt. Alles is er vegan (dus er worden geen dierlijke producten gebruikt zoals melk, honing, eieren, boter, kaas) en ze maakt enkel gebruik van biologische, eerlijke en zo veel mogelijk lokale producten geleverd door onafhankelijke geëngageerde (op sociaal en ecologisch vlak) leveranciers. Het is niet alleen een zaakje met een mooie filosofie, de gebakjes zijn ook gewoonweg VERRUKKELIJK. Ik ben begonnen met een geweldige, gelaagde cake met chocolade, vanille, kokosnoot en ik geloof carrotcake. Ik kan je zeggen : ik heb al ontelbaar veel gebakjes gegeten in mijn leven, want ik ben een gebakjesmens, maar dit was ontegensprekelijk het beste dat ik OOIT gegeten heb. Het was gewoon de hemel in een puntvorm.


Daarna kocht ik nog een cookie voor mijn host (er zijn zelfs allemaal cookies met verschillende smaakjes!), en een brownie voor mezelf om achteraf te eten. Dit winkeltje is een absolute must-visit als je in Parijs bent, of je nu veganistisch eet of niet. Er is een ruime keuze en de smaken zijn heerlijk (je proeft echt niets bijzonders door het feit dat ze geen eieren of melk bevatten) dus er is geen enkele reden om er niet te gaan! :) Ik raad je wel aan om iets uit te halen, want er is maar één bar om aan te zitten met enkele krukken.

Bezoek Vegan Folie's: Rue Mouffetard 53, Parijs.
Bezoek de website hier
De oprichtster schrijft bovendien ook een blog en laat op haar Facebookpagina weten welk het gebak van de dag is (mét foto's!). 

Er was een gay parade in Parijs dat weekend, dus maakte ze voor de gelegenheid speciale regenboog-cupcakes.


2. Café Pinson 


(Foto: Café Pinson)
Café Pinson in het 3de arrondissement. (Foto: Café Pinson)
Er zijn twee vestigingen van Café Pinson, één in het 3de arrondissement en één in het 10de. Ik ben gegaan in die van het 3de. Café Pinson werd me eveneens aangeraden door mijn host in Parijs, omdat ze er veganistische gerechten maken. Het is echter niet volledig vegan (ze gebruiken wel biologische eieren voor bepaalde gerechten), maar wel vegetarisch, supergezond (ze gebruiken gezonde ingrediënten zoals 'superfoods' kool, chia, kiempjes, spirulina en volkoren graanproducten in plaats van bijvoorbeeld witte pasta of brood, hun sappen zijn vers bereid en ze koken aan lage temperaturen om de voedingsstoffen zo veel mogelijk te behouden), tarwe-vrij (dat interesseert mij persoonlijk niet bijzonder, maar handig voor mensen die gluten-arm willen eten), biologisch (geen pesticiden of andere chemische rommel op hun gewassen), en ook interessant: wél zuivelvrij. Fijn voor lactose-intolerante mensen dus. Bovendien gebruiken ze zo veel mogelijk lokale ingrediënten en seizoensgroenten/fruit.

Mijn keuze: een veganistische salade (ik koos om er brood bij te nemen), en muntthee. In Parijs krijg je op restaurant standaard gratis een fles plat water.
Wat de filosofie van Café Pinson me geleerd heeft, is dat er een verschil bestaat tussen wat in het Frans 'végétalisme' heet en anderzijds 'véganisme'. In het Nederlands heten végétaliens blijkbaar 'totaalvegetariërs'. Het verschil is dat veganisme slaat op de gehele levenswijze inclusief kleding en cosmetica, en totaalvegetarisme enkel op de manier van eten. Een veganist is dus ook totaalvegetariër, maar een totaalvegetariër is niet per se een veganist (want hij/zij kan er andere opvattingen op na houden met betrekking tot andere zaken dan eetwijze, en is misschien enkel 'veganist' omwille van een dieet. Mensen zoals Beyoncé die een tijdje een veganistisch dieet volgen, doen dat vaak omwille van hun gezondheid en zijn meestal enkel bezig met het eet-aspect, en dus tijdelijk totaalvegetariër in plaats van veganist. Ook mensen die standaard om gezondheidsredenen veganistisch eten maar dus wel leder, wol, zijde dragen en cosmetica gebruiken met dierlijke stoffen zoals honing of die getest zijn op dieren, zijn totaalvegetariërs.)


Op dit moment in mijn leven sinds mijn thuiskomst van Parijs probeer ik zelf zo veel mogelijk veganistisch te leven in die zin dat ik totaalvegetarisch probeer te eten, geen cosmeticaproducten meer koop die getest zijn op dieren of dierlijke ingrediënten bevatten, en als het kan ook voor niet-leder varianten kies van zaken als handtassen en portefeuilles. Voor schoenen vind ik het enorm moeilijk, omdat mijn veganistisch ideaal een beetje botst met mijn stijl-ideaal, aangezien ik heel moeilijk schoenen vind die me aanstaan en die niet van leer zijn gemaakt én toch voldoende 'ademen'. Fashionable vegans die mijn stijl een beetje kennen mogen me altijd tips geven! :) Ik probeer ook niets meer te kopen van winkelketens die produceren in bedenkelijke sociale omstandigheden, maar daar ben ik me nog in aan het verdiepen. (Lees hier bijvoorbeeld een krantenartikel over de twijfelachtige ethische principes van Primark.) Sinds mijn minimalist challenge koop ik sowieso ook geen dingen meer waarvan ik weet dat het een bevlieging is, omdat ik het gewoon 'leuk' vind.


Een gerecht van Café Pinson (Foto: Café Pinson)
Bezoek Café Pinson op één van hun adressen: 
Rue du Forez 6 (in het derde arrondissement), Parijs
Rue du Faubourg 58 (in het tiende arrondissement), Parijs
Bezoek de website hier.
Je kan het menu van de dag online bekijken op hun website!

3. Happy Days Diner 

Foto: HD Diner


Foto: HD Diner
HD Diner kwam ik toevallig tegen toen ik ongelooflijke honger had en ik vond de buitenkant er heel leuk uitzien. Er stond een beeld van een serveerster met rolschaatsen buiten en de tafeltjes en stoeltjes waren typisch 'Amerikaans'. Ik zag dat er een paar vegetarische opties waren die me aanstonden, dus heb ik plaatsgenomen aan een tafeltje op het terrasje. Dit restaurantje is niet geweldig op ethisch vlak, maar ik heb er een heerlijke vegetarische hamburger gegeten! Hij heette 'Little Italy' en bevatte courgette, aubergine, tomaat, mozzarella, ajuin, cream cheese, eikenbladsla, aardappel en werd geserveerd met verse frietjes met rozemarijn en een potje koolsalade. Leuk voor mensen zoals mij die niet graag vuile handen hebben: je krijgt twee doekjes om je handen te reinigen (één voor ervoor, één voor erna ;) ).HD Diner heeft verschillende vestigingen in Parijs, maar ik ging naar die aan St Michel. 
Bezoek HD Diner: Rue Francisue Gay 25, Parijs
Bezoek hun website (voor alle vestigingen) en bekijk het menu hier

Ziezo, dat zijn de drie leuke plekjes die ik gevonden heb om te eten in Parijs! 
Ken jij nog leuke eetadresjes in Parijs ? :) 

Binnenkort op mijn blog: 3 leuke boetiekjes in Parijs!