Zoals jullie al konden lezen in mijn blogpost over mijn nieuw kot (hier), heb ik gezorgd voor allerlei koperaccenten in mijn interieur, door spray paint te gebruiken.
Ik ben begonnen met een paar dingen en heb uiteindelijk heel wat meer gedaan, waardoor ik geleerd heb waar je op moet letten als je iets (koper) wil sprayen. Zo meteen zal ik jullie daar wat tips over geven!


Ik sprayde de laatjes van de kistjes op mijn bureau koper, dat was mijn eerste plan. Die laatjes (bakjes?) hadden normaal Lego-kleuren (groen, blauw, rood, geel) en dat vond ik niet meer mooi. Ik wilde liever iets uniform en strak, en stijlvoller. De bakjes zijn van een hard plastiek gemaakt en waren vroeger een beetje doorzichtig, maar nu dus niet meer. 
Ik sprayde ook mijn bureaulamp koper. Die had oorspronkelijk een aluminiumkleur.


Ik sprayde ook al mijn cursusmappen koper, want ik wilde ook hier uniformiteit en geen bont allegaartje aan kleuren. Ik heb maar één breed (Ikea Kallax-)rek in mijn kamer staan (zie deze post) waar zowel decoratieve als praktische dingen in staan dus om het geheel mooi te houden vond ik dat de praktische dingen aangepast moesten worden aan de decoratieve. 


Dit bloempotje is een blikje dat ik koper spoot.

Ik had nog geen borstelhouder dus spoot ik een oud glazen potje dat ik vroeger reeds bespoten had (toen in het roze) en eigenlijk wilde weggooien, koper en stak daar mijn borstels in. De borstels zijn ook in metaalkleuren en zijn dus ook zowel praktisch als mooi :)

Ook mijn stoelpoten spoot ik koper. Ik kocht de stoelkuipjes en de poten, die oorspronkelijk zilver zagen, in Ikea. 
Ik wilde deze kuipjes liever met houten poten, maar die houten poten verkopen ze nog niet in de Belgische Ikea (ik heb hen gecontacteerd). Zo zien de stoelen eruit met het houten onderstel (Ernfrid, zie hier):


Waarop moet je nu letten als je iets koper spuit?

1) Gebruik GOEDE SPRAYPAINT!

Ik had een tijdlang online gezocht naar koperen spraypaint, meestal via tutorials en DIY blogposts die ik las. Uiteindelijk besloot ik dat ik eigenlijk net zo goed gewoon koperen spraypaint kon kopen in de Ava, zodat ik het meteen had, zodat ik er altijd kon gaan bijkopen indien hij op was, en zodat ik ook geen verzendkosten moest betalen. Ik kocht ook een primer spuitbus (dat is om een onderlaag te creëren voor je verf, zodat hij beter blijft) en een glanzende vernis spuitbus. Ik heb allerlei soorten vernis geprobeerd, daarover zo dadelijk meer.  
Ik was helemaal niet tevreden over de resultaten die ik verkreeg door Marabu spraypaint. Ik heb ongelooflijk veel geld uitgegeven aan nieuwe verfbussen in de Ava omdat ze gewoon onmiddellijk op waren (een fles kost bijna 10 euro, en ik heb er toch minstens 6 moeten kopen, als het er niet meer waren, en dan heb ik het enkel nog maar over de koperverf en niet de primer en de vernislaag...) Op het laatst waren alle koperflessen gewoon op in de Ava omdat ik er zo vaak een kwam bijkopen (voor hetzelfde project).
Door een of andere wijze ingeving (of misschien omdat ik het grondig beu was dat ik zoveel geld kwijtspeelde) ben ik eens in een andere winkel gaan kijken (Lucas Creativ) of ze daar geen (goedkopere) spraypaint hadden en jawel! Ik kocht een spuitbus van Montana (deze) die maar rond de 6 euro kostte bij Lucas Creativ, en die nu nog steeds niet op is ondanks dat ik er vrij veel mee gespoten heb!
En... Het resultaat was ZO veel mooier en professioneler dat ik de reeds gespoten dingen gewoon opnieuw heb gespoten met de Montana verf. Ik heb foto's gemaakt zodat jullie het enorme verschil kunnen zien. Niet alleen was Marabu duurder en razendsnel leeg, het maakte ook strepen. Een extra pluspunt van de Montana is ook dat de verf van zichzelf een soort glanseffect heeft.Rarara welke kant gedaan is met Montana en welke met Marabu? ...


Zelfde map, voor en na... Marabu VS Montana (de verticale strepen heb ik wel zelf gemaakt door transparante lijm te gebruiken als vernislaag, wat dus ook geen slim idee was, maar daar zal ik het zo meteen over hebben):Marabu VS Montana:  Hier zie je heel goed de vlekken die ik verkreeg met Marabu:


...en hoe ik met dezelfde techniek een ander, perfect resultaat kreeg met Montana: 


Hier zie je hoe mooi het chrome effect van de Montana verf is:


En hier nogmaals het reusachtige verschil:


Conclusie: ik raad je aan om Montana te kopen!

2. Dek af wat niet koper mag worden

Dat wil zeggen, bescherm de ondergrond (ik legde grote stukken karton van mijn Ikea verpakkingen op de tegels en ik heb nog steeds wat koper moeten wegvegen waar ik per ongeluk toch naast het karton zat), en werk zo mogelijk liefst buiten (op een dag dat het kan regenen liefst onder een overdekking) of op een plaats die vuil mag worden. Het koper verstuift zich namelijk toch wel een beetje in het rond waardoor ik bijvoorbeeld het onderste schap van mijn witte rekje moest proper maken omdat ik mijn projectjes binnen gedaan heb. 
Ook bijvoorbeeld de binnenkant van de laatjes die ik gespoten heb, dekte ik af omdat ik die niet wilde koper spuiten (omdat dat verf verspilling zou zijn).

3. Gebruik geen transparante lijm NOCH lakbare vernis als vernislaag

Als je wil vernissen, gebruik dan een vernisspray. Ik heb op mijn mappen - die van karton zijn - eerst lakvernis gebruikt bovenop de koperlaag, en die vermengde zich met het koper (ondanks dat ik meer dan een dag en een nacht gewacht heb om hem aan te brengen over de koperlaag). Daardoor vormde hij een vervelende pasta. Hij stonk overigens en was ook meteen op. Dan heb ik een fles transparante knutsellijm gekocht omdat in andere DIY projecten aangeraden wordt verf daarmee te vernissen aangezien dat een efficiënte en goedkope manier is om je projectje waterbestendig te maken. Op mijn koperen mappen was dat dus niet zo mooi. Je zag de stroken veel te veel en het resultaat was gewoon niet mooi.
Ik heb ook een glans-vernisspray geprobeerd initieel maar die zorgde er niet voor dat het koper niet meer afgaf op mijn handen als ik mijn mappen vastnam (en dat was toch mijn doel), waardoor ik dus de lakvernis en de lijm geprobeerd heb, zonder succes. Toen ik uiteindelijk mijn mappen opnieuw gespoten had met de Montana verf, heb ik ze niet vernist, en eigenlijk gaan ze nu ook niet meer af, of toch al veel minder want ik merk er alleszins niets van. 

4. Laat lang genoeg drogen en breng een tweede laag aan

Sommige mensen zijn ongeduldig, maar het is toch belangrijk om de verf zeker 2 uur te laten drogen vooraleer een tweede laag of vernislaag aan te brengen. Die tweede laag is ook nodig omdat je dan pas alles goed gedekt hebt. Je kan beter twee laagjes aanbrengen dan te proberen in 1 laag alles volledig te dekken door heel veel te spuiten (want dan ga je druppels krijgen, zeker op horizontale oppervlakken zoals stoelpoten en dergelijke).

5. Hou genoeg afstand met de spuitbus

Het beste resultaat krijg je als je de spuitbus op zo'n 20 cm afstand houdt.

6. Verlucht tijdens en na het spuiten

Het beste is om buiten te werken maar als dat niet kan, werk dan met de ramen open en de radiator UIT (een gasradiator kan voor ontploffing zorgen wanneer hij in aanraking komt met de dampen van de verfspray!!!). Het is niet gezond om de dampen van de verfspray in te ademen. Omdat ik eerst mijn mond niet bedekte ben ik in het begin duizelig geworden en kreeg ik hoofdpijn, dus bedek best ook je mond en neus als je niet buiten kan werken. Laat je ramen openstaan nadat je klaar bent zodat de ruimte kan verluchten.

Zo, dat zijn mijn tips!
Als je vragen hebt over iets dat ik ben vergeten te zeggen, let me know :) !

Veel liefs,
Manon